diumenge, 21 d’agost del 2011

Mor el guionista del "Dràcula" de Fisher


En ha deixat Jimmy Sangster (1927 - 2011) , el guionista gal•lès que va canviar la cara al cinema fantàstic amb aquella obra mestra titulada Dràcula (1957) del gran Terence Fisher. 


La Hammer va iniciar el projecte de reviure la sèrie de terror de la Universal en adquirir els drets, després de l'èxit inesperat d'El experiment del Dr Quatermass. Per a això es va contractar a Jimmy Sangster perquè escrivís els guions de La maledicció de Frankenstein i de Dràcula. Ni ell, ni Fisher coneixien les antigues pel•lícules amb els mítics Bela Lugosi i Boris Karloff. Van preferir no veure-les fins després de l'estrena, molt temps després, per tal de no rebre les influències dels vells clixés i van tornar a les fonts literàries d'ambdós personatges. És a dir les novel•les.
Les pel•lícules de l’Universal en realitat estaven basades en dues obres de teatre representades a Broadway transcrites tal qual al cinema, de manera que s’havien eliminat molts aspectes de les obre literàries originals. Així que Jimmy Sangster va ignorar tot aquest material i va tornar a les fonts originals.
El resultat va ser espectacular, afegint-li un color intens. El vigor de Fisher va fer la resta i a partir de llavors el cinema fantàstic ja no va ser el mateix.
Fins a principis dels setanta, la Hammer va capitanejar amb autoritat la producció de cinema fantàstic al món, encara que lamentablement les noves tendències els van desplaçar fins fer-los desaparèixer de les pantalles.
Però la seva època de regnat va ser brillant i modèlica.
Jimmy Sangster va escriure molt bons guions, va ser dels millors del seu temps i potser de tota la història del gènere. Es va convertir també en director, L'horror de Frankenstein i Luxúria per al vampir, emperò, no van tenir el mateix èxit que els anteriorment citats.
Va acabar als Estats Units amb sèries oblidables com Banaceck i Cannon. Va estar actiu fins a Flashback - Mörderische Ferien (2000) i no es va saber res més d'ell fins avui que s’ha comunicat la seva mort.

Font: Salvador Sáinz http://groups.google.com/group/estruch 20 d'agost