dijous, 14 de juny del 2012

Més notícies sobre el vampir de Sozopol

L'esquelet del vampir de Sozopol es troba a partir d'avui al Museu Nacional d'Història a Sofia.
El personatge, que data del segle XIV, és una mostra del costum pagana consistent en travessar el cor de morts amb un fulla metàl·lica perquè no ressuscitessin d'entre els morts.
Així ho ha explicat avui a la premsa el director del museu, Bozhidar Dimitrov, en presentar la troballa, després de datar l'origen de la creença en els vampirs a l'edat mitjana o fins i tot més d'hora, en l'època precristiana o primers segles dels conversos cristians en el regne búlgar.
 "Els vampirs són part de la mitologia búlgara i la creença en ells data de l'època precristiana,però el cristianisme els rebutjà", explicà Dimitrov, un conegut historiador búlgar.
Segons el científic, la creença popular en aquella època era que en morir una persona la seva ànima anava al regne celestial, on rebia el repòs etern, encara que aquesta prerrogativa només valia per a les ànimes dels justos i sense pecats, i que havien respectat les llavors normes morals.
Per contra, les ànimes dels malvats es quedaven en els seus cossos i moltes vegades sortien de la terra per beure sang, primer d'animals i posteriorment d'éssers humans, segons la llegenda. Per això per a evitar que el difunt es convertís en un vampir, la nit immediatament després de l'enterrament, i sempre abans de mitjanit, un grup de valents exhumava el cadàver i li clavava un ferro o un pal de fusta al pit. "Els més rics usaven ferro i els pobres clavaven fusta", assegurà Dimitrov, després d'afegir que així es creia que el pes del material pressionaria el mort i no li permetria aixecar-se.
Ha apuntat també que l'esquelet en qüestió ha estat trobat darrere d'una església medieval, un lloc reservat especialment per enterrar a persones importants i d'alt rang social, com a alcaldes, recaptadors d'impostos, consellers municipal o sacerdots. "Però podria ser també un pirata marítim que actuava en aquesta regió en aquella època. Era conegut com Krivich, o el Corb en búlgar", suposà Dimitrov.
I recordà que poc després del primer troballa, es va trobar una segona tomba amb un cadàver també travessat per un ferro, del qual se sospita que, per la constitució dels ossos i la proximitat a la primera tomba (tan sols 50 centímetres), podria ser la seva dona. "Lamentablement, els ossos de la suposada dona estan en molt mal estat i no es poden traslladar. Per això, ens veiérem obligats divorciar a la parella", feu broma Dimitrov.