dissabte, 1 de maig del 2010

Troben a Moràvia la tomba d’un vampir mil·lenari


Lluny de la imatge literària i cinematogràfica del vampir, en l’Edat Mitjana eren considerades com a tals persones amb deformitats físiques. En vida se’ls tenia por i una vegada morts els seus veïns tractaven d’assegurar-se de que no tornaren del més enllà prenent mesures, com menys, curioses.
En l’Edat Mitjana, qualsevol persona amb algun defecte físic com el ser geperut, tindre les articulacions corbades, la cara deformada o el crani prolongat, era susceptible de ser titllada de vampir.
El recent descobriment de la tomba d’un d’estos sers en el que va ser un important assentament del segle IX en l’Imperi de la Gran Moràvia ha alegrat als arqueòlegs que treballaven en la zona, proporcionant-los un ric material d’estudi.
Segons recull el web de Ràdio Praga, la tomba ha sigut localitzada en el tossal de Modrà, prop d’Uherské Hradistě, on des dels anys 50 es realitzen excavacions científiques.
El cap del departament arqueològic del Museu de Moràvia Eslovaca d’Uherské Hradistě, Miroslav Vaskových, apunta que a estos vampirs se’ls temia i fugia en vida i que era conegut que els seus veïns, a la seua mort, feien tot el que es puga per a evitar una hipotètica resurrecció i que s’aparegueren en els seus llars espantant-los. No és que estos sers es dedicaren a xuplar sang, però sí es pensava que podien atraure grans mals.
La importància del descobriment de l’anomenat 'vampir de Modrà' radica en el fet de que ve a confirmar el que la creença popular donava per segur, al marge de la novetat que puga aportar una vegada concloses les investigacions.
Segons Ràdio Praga, la fossa de la tomba del vampir va ser cobert amb pedres perquè no poguera eixir i que estes al seu torn van ser cremades per l’efecte purificador que se li atribuïa al foc. A més, el cos del difunt es va ficar en un espai de només 30 centímetres de profunditat "perquè se sentira incòmode" i se li va esclafar la cara amb una pedra, una altra pràctica habitual amb què es castigava estos individus després de la seua mort. Soterrar-los lligats o atrapats en un cep de campanya també entrava entre el normal en aquella època.
Una cosa més sobre el 'vampir de Modrà': possiblement es tractara d’un xiquet, perquè les primeres investigacions no consideren que este individu mesurara més de 1,30 metres.

Basat en una notícia d'Ecodiario