diumenge, 31 d’octubre del 2010

Sobre la novel·la de Seth Grahame-Smith

El president que creia en els vampirs

Resulta que Abraham Lincoln creia en els vampirs. El president llibertador d'esclaus i vencedor de la guerra civil americana estava convençut de l'existència dels no-morts xucla-sang. Als Estats Units s'ha publicat una novel·la titulada Vampire Hunter, que es refereix a aquest assumpte i que segurament aviat apareixerà al nostre país.
Tot es basa en un diari juvenil del president Lincoln, en què va escriure que els vampirs van matar el seu avi patern i també la seva mare. Tal era el seu convenciment que es va convertir en un autèntic expert en aquesta matèria. En la novel·la, que ha escrit Seth Grahame-Smith, Lincoln es converteix en un ultraviolent caçador de vampirs.
El dia 3 de desembre de l'any 1863, Abraham Lincoln escriuria: «No puc parlar de les coses que he vist, ni hi ha consol per al patiment que he experimentat. Si parlés, aquesta nació s'enfonsaria en la bogeria o pensaria que el seu president és un malalt mental. Temo que la veritat ha de quedar en el paper i la tinta, amagada i oblidada fins que cada home que cito s'hagi convertit en cendres».
Inquietant, ¿no?
No cal dir que hi haurà versió cinematogràfica de l'obra. Tim Burton vol produir la pel·lícula sobre el president caçavampirs.
Hi ha un moment especialment metafòric a la novel·la de Grahame-Smith en què el president Lincoln assisteix a la seva primera subhasta d'esclaus. Resulta que un grup de compradors són vampirs que, a baix preu, s'asseguren la seva dosi de sang. Seguint l'argument novel·lesc, Lincoln decideix lluitar a partir d'aquell moment i amb totes les seves forces contra l'esclavisme. La raça blanca vampírica succionant parasitàriament la sang dels negres subjugats.

Xavier Sardà, El Periódico de Catalunya, 31 d'octubre de 2010