divendres, 29 de juny del 2007

La venda del castell de Bran, un cubebron inacabable

L'arxiduc Dominic Habsburg i la seva família han contractat a la firma privada 'Baytree Capital Associates' per a posar una vegada més a la venda el Castillo de Bran, popularment conegut com el castell de Dràcula, i les propietats dels seus voltants en la regió transsilvana de Romania.
El castell va ser construït originàriament com una fortalesa en 1377 i fou entregat a la família reial romanesa en 1920. Es va convertir en una propietat de l'Estat en 1947 i va ser transformat en museu en 1957.
El Govern de Romania va tornar la propietat a la família Habsburg en 2006, 58 anys després d'haver sigut confiscat pel règim comunista.
En aquest moment, Habsburg va convindre amb el Ministeri de Cultura que el castell es quedaria com a museu durant almenys tres anys i que només podria ser venut a l'estat romanés. Però a finals del 2006 els amos del castell van mostrar el seu desig de vendre'l de totes les maneres.
El comtat de Brasov es va mostrar molt interessat a recuperar la propietat de l'important monument i poder gestionar-lo, però la quantitat de 60 milions d'euros els va parèixer desorbitada i, mentre estudiaven la possibilitat d'exercir el dret de compra els amos van decidir posar-lo en mans privades, és a dir, en les de qualsevol que estigués disposat a pagar el que demanaven.
Finalment, al gener d'enguany, els Habsburg van arribar a un acord amb les autoritats de Brasov perquè l'estat es fera amb la propietat i la gestió del mateix.

Abramovich compra el castell
Però, tan sols dos setmanes després que s'anunciés aquest acord, els mitjans de comunicació es van fer eco d'una nova notícia sobre la història interminable de la compra i venda del domicili de Dràcula.
Romà Abramovich, amo de l'equip anglés de futbol Chelsea, va decidir comprar el castell i unir-lo així a la seva col·lecció de propietats.
Sembla que, el multimilionari rus, havia arribat a un acord amb els propietaris per a adquirir el llegendari castell per eixos 50 milions d'euros, una xifra a què les autoritats de Brasov van advertir que no podrien arribar de cap manera.
En aquest moment es va perdre la pista del 'culebron' sobre la venda de la fortalesa, fins ara, quan es torna a posar a la venda, una vegada més, sense saber que va passar amb l'oferta d'Abramovich.
"Exigents amb el comprador"
Castell de Bran "Volen vendre com més prompte millor tot el projecte, però són exigents sobre el comprador", va declarar el president de Batré (empresa que s'encarregarà de la seva venda), Michael Gardner.
"Si bé estan disposats que algú construeixi un lloc de vacances que conservi al castell (...) no estan disposats a acceptar sang gotejant d'espases. Això no es convertirà en una terra de vampirs", va agregar.
Encara que Gardner no va voler dir per quant es vendria la propietat, sospita que la xifra en euros tindria nou dígits. L'executiu espera que la venda comenci en uns 60 dies.
El castell i els edificis auxiliars abracen 8,9 hectàrees, però se'ls podrien afegir altres terrenys. La propietat es troba a uns 20 minuts de distància de l'aeroport internacional que actualment es construeix en la zona i està prop de la zona d'esquí de Brasov.
Beatriz Quintero, dels Informatius de Tele 5