dimecres, 7 de febrer del 2007

Conclou rodatge de pel·lícula sobre Bela Lugosi, actor que va encarnar Dràcula

El cineasta romanès Florí Iepan ha conclòs el rodatge de la seva nova pel·lícula, un docudrama sobre la vida i l'obra de l'actor hongarès Bela Lugosi, qui mig segle després de la seua mort continua sent la imatge emblemàtica del comte Dràcula per haver encarnat amb major verisme a aquest personatge en la pantalla.
Segons un comunicat difós avui a Bucarest pels productors de la pel·lícula, un consorci internacional amb capital d'Alemanya, França, Àustria, Holanda i Finlàndia, el projecte del director de cinema romanès, guanyador de nombrosos premis amb diversos dels seus 40 documentals, va ser molt ben acollit des d'un principi i s'espera que funcioni en taquilla.
Sota el Títol 'Lugosi: The fallen vampire', Iepan presenta una col·lecció d'imatges cèlebres junt amb testimonis inèdits sobre la vida i la creació artística de l'actor hongarès, nascut a la localitat de Lugoj (llavors pertanyent a l'imperi austrohongarès, i avui situada a l'oest de Romania), i que al final dels seus dies va mostrar cert desequilibri en considerar-se la reencarnació mateixa del comte Dràcula.
Iepan refà el camí de Lugosi des de la seua localitat natal a Budapest i Hollywood, i segueix els seus passos en el món del cinema, des del paper de Jesús al de Dràcula, Que el va fer cèlebre per sempre.
Destaca el moment en què aquest actor, completament desconegut quan arriba a Hollywood, és triat per a protagonitzar 'Dràcula', de Ted Browning, una producció de 1931 dels estudis Universal, fet que el convertirà en tot un símbol de la història del setè art.
Iepan desxifra també les claus de com Lugosi aconsegueix convertir el noble sanguinari romanès en tot un símbol d'atracció sexual en aquella cinta de Browning que es va iniciar amb un gran desplegament de mitjans i va acabar amb un pressupost reduït.
Inèdits testimonis d'actors i directors que van treballar amb Lugosi, com a Borís Karloff, que va encarnar Frankenstein, i Istvan Szabo, el realitzador de 'Mephisto', enriqueixen també aquesta cinta la data d'estrena de la qual encara no ha sigut anunciada.
Agència EFE