divendres, 18 de desembre del 2009

El programa Millennium tracta sobre vampirs

Sembla que finalment a casa nostra s'han pres una mica seriosament el tema dels vampirs. Així el programa Millennium de Televisió de Catalunya va tractar ahir dijous sobre la matèria. I, almenys, a la taula rodona hi havia persones que saben sobre el tema, especialment el doctor Jordi Ardanuy i l'escriptor Emili Olcina.
Aquestes són les dades que he tret del web del programa.


VAMPIRS, ENTRE TENEBRES





Aquest dijous al "Millennium" ens preguntarem pels orígens mitològics, antropològics i literaris de la figura del vampir. Per fer-ho, Ramon Colom entrevistarà Dacre Stoker, nebot besnét de Bram Stoker, el creador del personatge de Dràcula. A la taula de debat, Emili Olcina, Eulàlia Iglesias i Jordi Ardanuy analitzaran el mite del vampir des de l'antropologia, la literatura i el cinema. Finalment, Jaume Radigales ens descobrirà l'única òpera que s'ha escrit amb els vampirs com a protagonistes.

Convidats

AUME RADIGALES
Crític musical

Jaume Radigales és crític musical i professor titular a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, on hi imparteix les assignatures d'Estètica i de Música i Audiovisual. Actualment exerceix la crítica musical al diari La Vanguardia i a la revista Ópera actual, a més de Catalunya Música, on realitza I presenta el programa "Una tarda a l'òpera".


DRACRE STOKER
Escriptor

Dracre Stoker és descendent de Bram Stoker, el creador de la figura clàssica i literària de Dràcula, tal com la coneixem avui. A partir de les notes que l'autor va prendre durant el sis anys que va durar la redacció de la seva novel·la, Dracre i l'historiador Ian Holt, especialista en el mite del vampir, han escrit una nova novel·la que reprèn els personatges de l'original i que ara publica Roca Editorial sota el títol: Drácula, el no muerto.


EMILI OLCINA
Escriptor i assagista

Emili Olcina és escriptor. Ha publicat, entre altres, els reculls de contes L'art i el cos de Madonna: entre la ciutat i l'aventura, i Històries del vespre i de la nit; les novel·les La catedral buida i La deessa nua i l'Antologia de narrativa fantàstica catalana, tots publicats a l'editorial Laertes.


JORDI ARDANUY
Professor UB

Jordi Ardanuy és físic i antropòleg i professor de l'UB a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació. Col·labora estretament amb Cercle V, una societat catalana per a la divulgació del folklore sobre vampirs, especialment relacionat amb el tema de la mort i els revinguts. Ha publicat força articles sobre aquest tema, i a l'editorial Laetoli, Vampiros ¡vaya timo!.


EULÀLIA IGLESIAS
Escriptor i assagista

L'Eulàlia Iglesias és periodista especialitzada en cinema i audiovisuals i professora a la Universitat Rovira i Virgili i també a l'escola Observatorio de Cine de Barcelona. Membre del consell de redacció de Cahiers du cinéma - España, col·labora a Rockdelux, Cine 365, Blogs & Docs i al diari Público, entre d'altres. Ha participat en diversos llibres d'autoria col·lectiva, entre els quals hi ha Las miradas de la noche. Cine y Vampirismo, publicat a Ocho y medio, l'any 2005.

Bibliografia

NOCHES INSOMNES
ELISABETH HARDWICK
Duomo Editorial, 2009

EL VIATGE AL PASSAT
STEFAN ZWEIG
Edicions 1984, 2009

LA LLETRA FEMENINA DE COLOR BLAU
FRANZ WERFEL
Edicions 1984, 2009

MENTRE LA NIT NO ARRIBA
JOSUE GUIMARAES
Edicions 1984, 2009

FUT
JIM DODGE
Edicions 1984, 2009

AHIR
AGOTA KRISTOF
Empuries, 2009

CREPUSCLE
STEPHENIE MEYER
Ediciones Alfaguara, 2008

MUERTO PARA EL MUNDO
CHARLAINE HARRIS
Suma, 2009

LOS DRÁCULA: VLAD TEPES, EL EMPALADOR Y SUS ANTEPASADOS
RALF-PETER MÄRTIN
Tusquets editores, 2009

LA MADRIGUERA DEL GUSANO BLANCO
BRAM STOKER
Valdemar, 2001

EL ENTIERRO DE LAS RATAS Y OTROS CUENTOS DE HORROR
BRAM STOKER
Valdemar 1998

EL VAMPIRO
VV.AA.
Siruela, 2006

DRÁCULA
BRAM STOKER
Alianza editorial, 2009

UN LLOC INCERT
FRED VARGAS
Ara llibres, 2009

A LA SOMBRA DEL MAESTRO: CUENTOS CLASICOS EDGAR ALLAN POE
MICHAEL CONNELLY
Belacqua, 2009

LOS VAMPIROS
JORDI ARDANUY
Laetoli, 2009

VAMPYR
CAROLINA ANDUJAR
Belacqua, 2009